Homepage Contact Direct aanmelden Archief
Nieuwsbriefarchief  
Geachte heer/mevrouw,

Blijf via deze nieuwsbrief goed op de hoogte van de ontwikkelingen in het beroepsonderwijs voor volwassenen.

Met vriendelijke groet,
ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen
In deze uitgave:

De maatschappij draait op mbo'ers
JC-Electronics beste leerbedrijf 2019
Start koksopleiding op Terschelling vanwege tekort horecapersoneel
Diplomering Verzorgenden IG Thuiszorg Het Friese Land en Leppehiem
Nieuw talent in de installatiebranche is schaars
Technical Operators en monteurs klaarstomen voor de toekomst
Een greep uit ons aanbod korte cursussen
Vanaf 2022 STAP-budget voor iedere werknemer
Student volwassenenonderwijs aan het woord
Subsidieregeling praktijkleren
De maatschappij draait op mbo'ers
Delen:  

Nederland staat te springen om vakvrouwen en vakmannen. Minister Ingrid van Engelshoven benoemde het al bij de opening van het mbo-jaar bij ROC Friese Poort: “Zonder het talent dat het mbo voortbrengt wordt er geen infuus gezet en geen zonnepaneel gelegd. Staan treinen stil en blijven de koelkasten van Nederland beangstigend leeg.” Het mbo heeft een drievoudige opdracht: opleiden voor de arbeidsmarkt (vakkennis), samenleving (burgerschap) en een leven lang ontwikkelen. De maatschappij draait op mbo'ers. Daar staan we als ROC Friese Poort graag bij stil op 18 november, de dag van het mbo!

 

JC-Electronics beste leerbedrijf 2019
Delen:  

Tijdens de Dag van het mbo, maandag 18 november, is onze partner JC-Electronics verkozen tot beste leerbedrijf 2019. Samen met ROC Friese Poort is JC-Electronics een bedrijfsschool gestart. Ongeveer 30 studenten volgen een opleidingstraject. Zodat er voor nu en in de toekomst voldoende technische vakkrachten beschikbaar zijn. Volgens Jannes Cruiming, algemeen directeur JC-Electronics, is het ontzettend belangrijk om studenten in de praktijk op te leiden. “Wij bieden ze een kans om zich binnen JC-Electronics verder te ontwikkelen. Deze prijs is het resultaat van voortreffelijke samenwerking met ROC Friese Poort. Samen hebben we het onderwijs vormgegeven. Dankzij de inzet van docenten en praktijkbegeleiders halen wij het beste uit onze toekomstige vakmensen.” Lees meer
Ook leerbedrijf worden? Meld je aan via info@rocfriesepoort.nl of bel met onze informatielijn: 0900 8 996 996

Start koksopleiding op Terschelling vanwege tekort horecapersoneel
Delen:  

ROC Friese Poort is 11 november op Terschelling gestart met de branche erkende opleidingen Basiskok en Zelfstandig werkend kok. Aanleiding is het tekort op de arbeidsmarkt aan horecapersoneel op het eiland. De instroom van het aantal studenten neemt af maar de ontwikkeling van het toerisme in Friesland neemt toe. De studenten volgen de opleiding naast hun baan. Ze halen in 25 weken het branchediploma Basiskok SVH of Zelfstandig werkend kok SVH, een branchediploma van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). De koksopleiding is nog maar het begin. In overleg met de gemeente, horeca-ondernemers en onderwijsinstellingen willen we uiteindelijk ook andere horecaopleidingen naar de eilanden brengen om het personeelstekort op te vangen.

Diplomering Verzorgenden IG Thuiszorg Het Friese Land en Leppehiem
Delen:  

Acht medewerkers van Thuiszorg Het Friese Land en acht medewerkers van Mienskipssintrum Leppehiem namen donderdag 7 november 2019 hun mbo-diploma Verzorgende IG in ontvangst. De medewerkers beschikten bij aanvang al over het diploma Verzorgende. Hierdoor konden zij hun mbo-diploma Verzorgende IG niveau 3 in een jaar halen.

Nieuw talent in de installatiebranche is schaars
Delen:  

Vijf Friese installatiebedrijven, Pranger-Rosier Installaties, Koninklijke Damstra Installatietechniek BV, Lodema Elektrotechniek BV, ITBB en Van der Weerd Installatietechniek, hebben de handen ineengeslagen met OTIB, Metechnica BV en ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen. Het doel van dit bijzondere project is om zij-instromers te scholen en laten instromen binnen de installatiebedrijven. Deze week zijn de lessen gestart op een externe locatie, verzorgd door de participerende installateurs. In 8 weken ontwikkelen 7 deelnemers zich op het gebied van basis W-Installatietechniek en basis Elektrotechniek. De tweede groep start naar verwachting in het voorjaar 2020.

Technical Operators en monteurs klaarstomen voor de toekomst
Delen:  

Moderne productietechnieken eisen van de operator nieuwe analytische en communicatieve vaardigheden. In opdracht van FB Oranjewoud hebben Jacobs Douwe Egberts, ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen, Van Hall Larenstein, ROC Friesland College, het Nordwin College en NHL Stenden hogeschool in Friesland de handen ineengeslagen voor het opleiden van Technical Operators en monteurs. Door het breder delen van kennis en ervaring ontstaat een kennisinfrastructuur die van belang is voor het Noordelijke bedrijfsleven. Eén van de eerste resultaten is de training FlensverbindingenLees meer

Een greep uit ons aanbod korte cursussen
Delen:  


Vanaf 2022 STAP-budget voor iedere werknemer
Delen:  

Het kabinet heeft naar buiten gebracht dat vanaf 1 januari 2022 gebruik is te maken van het STAP-budget. Dit is een individueel leer- en ontwikkelingsbudget voor werkenden én niet-werkenden, geregeld door de overheid. Het STAP-budget (STAP staat voor STimulans ArbeidsmarktPositie) vervangt de huidige fiscale aftrek van scholingsuitgaven. Lees meer

Student volwassenenonderwijs aan het woord
Delen:  


Subsidieregeling praktijkleren
Delen:  

Let op! Als je een mbo-opleiding volgt in de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL), kan je werkgever in aanmerking komen voor de subsidieregeling praktijkleren. Dit is een tegemoetkoming voor werkgevers in de kosten die er gemaakt worden voor de begeleiding van een student.

Homepage Inschrijven Voorwaarden Disclaimer